Op blote voeten joggen of met barefootschoenen – Dit moet je weten!

Barfuß oder mit Barfußschuhen joggen - das musst Du wissen!

De laatste tien jaar is joggen op blote voeten als hardloopstijl steeds populairder geworden. Hierbij wordt ofwel volledig op blote voeten gelopen of met zogenaamde barefootschoenen of minimalistische schoenen. Hardlopen op blote voeten is geenszins een uitvinding van de afgelopen jaren, integendeel: in de premoderne tijd was het gebruikelijk om geheel blootsvoets te rennen of met primitieve schoenen gemaakt van leren huiden.

Zelfs vandaag de dag zijn er inheemse volkeren die nog steeds op blote voeten lopen en geen spier- of gewrichtsproblemen hebben. De Tarahumara-stam uit Mexico is een uitstekend voorbeeld. De stam staat bekend om zijn ultra-afstandslopers die ongelooflijke afstanden op blote voeten afleggen. Ook de beste marathonlopers ter wereld komen uit Afrikaanse gebieden waar nog voornamelijk op blote voeten wordt hardgelopen.

Maar waarom zou je er überhaupt over nadenken om op blote voeten te joggen? In de volgende paragraaf zullen we de voordelen nader bekijken.

Waarom überhaupt op blote voeten joggen?

Conventionele schoenen kunnen onze natuurlijke manier van bewegen en onze houding veranderen. Door de stijve zool wordt slechts een klein deel van de 33 gewrichten in de voet bewogen en verzwakken de voetspieren. Maar het is niet alleen de stijve zool die een probleem vormt, maar ook het ontwerp van moderne schoenen, omdat je voet niet de ruimte heeft om op natuurlijk te bewegen, vooral niet rond de tenen. Je tenen zitten samengeperst in de schoen en kunnen zich niet op natuurlijke wijze spreiden.

Het is duidelijk dat conventionele schoenen slecht zijn voor onze voetanatomie. Spreidvoeten, platvoeten en hallux valgus zijn het gevolg. Verkeerde standen in de voet leiden vaak ook tot verkeerde belastingen van andere lichaamsdelen. Dit kan resulteren in pijn, blessures of inefficiënte trainingsresultaten.

Door op blote voeten te lopen kan de voet bewegen zoals de natuur het bedoeld heeft. De voet wordt volledig gemobiliseerd, alle gewrichten worden bewogen en de voetspieren worden gebruikt. Lopen op blote voeten verbetert ook het evenwichtsgevoel en de elasticiteit van pezen en ligamenten.

Als je de techniek van het joggen op blote voeten onder de knie hebt, kun je lange afstanden op blote voeten afleggen zonder je meer in te spannen dan nodig is en verminder je tekenen van vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn. Joggen op blote voeten is ook een geweldige manier om op te laden met de energie van de aarde. Lees meer over dit onderwerp in ons artikel over aarden.

Barefootschoenen voor joggen – klik hier!

 

 

Hoe te beginnen met joggen op blote voeten

In het kort: 

Heel langzaam en beetje bij beetje verhogen! De voeten en gewrichten moeten geleidelijk aan wennen aan de nieuwe belasting. Misschien klinkt het vreemd, maar door modern schoeisel hebben we verleerd om natuurlijk te bewegen. De spieren zijn verschrompeld, pezen en ligamenten zijn niet meer elastisch genoeg. Als je in het begin te veel wilt, riskeer je blessures. Het is belangrijk om de looptechniek aan te passen. Het is niet voldoende om simpelweg de schoenen achterwege te laten of te joggen met barefootschoenen.

Begin door op blote voeten door het huis te lopen of over het strand te joggen. Het is aan te raden niet direct langs het water te lopen, omdat de helling van de oever rugklachten kan veroorzaken. De volgende stap kan een zachte weide of een zandpad zijn. Als je hier geen probleem mee hebt, kun je je ook op asfalt wagen. Joggen op asfalt zou echter eerder een uitzondering moeten zijn, want zulke harde ondergronden kom je in de natuur zelden tegen. Ons lichaam is simpelweg niet ontworpen voor hardlopen of joggen op asfalt.

 

Op blote voeten of minimalistisch joggen?

Om van de voordelen van hardlopen op blote voeten te genieten, hoef je niet per se helemaal zonder schoenen te lopen. Het belangrijkste is dat je een schoen kiest waarin je voeten natuurlijk kunnen bewegen.

Onze ZAQQ barefootschoenen zijn perfect om te beginnen met blootsvoets joggen omdat ze je voldoende bescherming bieden en je toch je voeten natuurlijk kunt bewegen. Meer informatie vind je hieronder.

 

Barefootschoenen voor joggen – klik hier!

 

Barefoot-techniek tijdens het joggen

In principe draait het bij blootsvoets hardlopen altijd om het zo natuurlijk mogelijk neerzetten van je voet, van de hiel tot de bal van je voet. Als je te zwaar op je hiel landt, belast je de lendenstreek, het heupgewricht en de achillespezen te zwaar. De verkeerde belasting kan snel tot pijn leiden, wat op zijn beurt leidt tot veranderde bewegingspatronen die niet gunstig zijn.

Helaas is het niet eenvoudig om van de ene op de andere dag je gebruikelijke loopstijl te veranderen, vooral als je al jaren loopt op schoenen met luchtkamers en geweldige demping. Maar zoals we allemaal weten: oefening baart kunst – zelfs joggen op blote voeten moet worden geoefend. In het begin is het heel normaal dat de gebruikelijke trainingsprestaties of tijden niet worden gehaald, de nieuwe hardlooptechniek moet immers eerst worden aangeleerd.

Voor het blootsvoets hardlopen is het belangrijk om de voetspieren op te bouwen met speciale oefeningen. Alleen degenen met sterke spieren in hun voeten en kuiten kunnen goed en effectief op blote voeten joggen. Het is ook nuttig om de quadriceps op te bouwen om de knieën en enkels te beschermen.

Mensen met overgewicht moeten extra tijd nemen om de techniek te leren, omdat de impact te groot kan zijn als ze het verkeerd doen, waardoor ook de gewrichten te zwaar belast worden.

Wie volledig op blote voeten wil joggen, krijgt gegarandeerd de eerste keer krassen, blaren en zweren op de voetzolen. Ook de gevoelige huid op de voetzool, die bij schoenen altijd goed beschermd was, moet eraan wennen en resistenter worden. Als je niet zonder de bescherming van je voeten wilt, zijn barefootschoenen of zogenaamde minimalistische schoenen een alternatief. Met onze ZAQQ’s heb je hardloopschoenen die handgemaakt zijn in onze fabriek en ervoor zorgen dat je voeten natuurlijk kunnen bewegen. 

 

Joggen met ZAQQ barefootschoenen

Met ZAQQ barefootschoenen kunnen je voeten natuurlijk bewegen en worden alle gewrichten en spieren gebruikt. De dunne en zeer flexibele zool zorgt ervoor dat de voet natuurlijk kan afrollen, net als bij hardlopen op blote voeten. Maar je kunt ook de ondergrond voelen en de intrinsieke feedback van je voetsensoren gebruiken om je bewegingen aan te passen. Bovendien zorgt de wijde snit bij de voorvoet ervoor dat je tenen gespreid kunnen worden.

Vergeleken met traditionele schoenen zijn onze barefootschoenen bijzonder licht en belasten je voeten niet. Dat is vooral bij langere joggingsessies een enorm voordeel.

 

Barefootschoenen voor joggen – klik hier!

 

Welke ZAQQ barefootschoenen zijn geschikt voor joggen?

Al onze barefootschoenen beschikken over bovengenoemde eigenschappen en kunnen daardoor ook gebruikt worden bij het sporten. Voor het joggen raden we echter onze modellen aan die bijzonder ademend zijn en die je perfect aan je behoeften kunt aanpassen met behulp van de veters voor optimale ondersteuning.

 

Joggen met ZAQQ sokschoenen – Klik hier naar SOQQ!

Scrol gewoon door de onderstaande lijst! Je vindt gegarandeerd een joggingschoen die perfect bij je past. Onze ZAQQ barefootschoenen geven je een ongelooflijk gevoel van vrijheid, waardoor joggen twee keer zo leuk wordt.

Feel free, feel ZAQQ.

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 3