Op blote voeten lopen: De voordelen van aarden

Barfuß laufen: Die Vorteile von Earthing

Heb je ooit van aarden of gronden gehoord? Bij deze benadering gaat het erom welke invloed het directe fysieke contact met de elektronen van het aardoppervlak heeft op onze gezondheid. Als je op blote voeten in de natuur loopt, ben je automatisch verbonden met het aardoppervlak.

Uit talrijke rapporten blijkt dat er door de verbinding met de elektronen van het aardoppervlak fascinerende fysiologische, maar ook psychologische veranderingen in het lichaam optreden die het welzijn en de gezondheid verbeteren. Er wordt onder andere gemeld dat buiten op blote voeten lopen of in de natuur zitten of liggen pijn kan verlichten en slaapstoornissen kan compenseren.

Ook wetenschappelijke studies, zoals die van Chevalier et al. 2012 of Sokal & Sokal 2011, tonen aan dat personen die waren geaard, positieve effecten op het lichaam ondervonden. In dit artikel gaan we dieper in op aarden.


Aarden in de menselijke geschiedenis

In de prehistorie liepen mensen op blote voeten of op geïmproviseerd schoeisel gemaakt van dierenhuiden om hun voeten beter te beschermen. Bovendien sliepen prehistorische mensen op de grond, meestal op dierenhuiden of bont, om zichzelf beter tegen de kou te beschermen. De mens stond in die tijd altijd in direct contact met elektronen op het aardoppervlak.

Door het dragen van schoenen met dikke zolen, wonen in massieve gebouwen of lopen op geasfalteerde oppervlakken zijn we tegenwoordig bijna volledig afgescheiden van de elektronenstroom van het aardoppervlak.

Zou de sterke toename van chronische ziekten, slaapstoornissen, immuun- en ontstekingsziekten ook te maken kunnen hebben met het feit dat we losgekoppeld zijn van het aardoppervlak? Op deze vraag gaan Chevalier et al. 2012 in hun studie in en laten ze de positieve effecten van aarden op onze gezondheid zien.

Het principe van gronden en blootsvoets lopen

Je hebt vast al eens ervaren hoe lekker het voelt om je schoenen uit te trekken en je voeten in het gras te zetten. Ook op blote voeten over het zandstrand lopen ervaren veel mensen als een absolute weldaad. Maar waarom voelt het zo goed om met blote voeten het aardoppervlak aan te raken?
Heel eenvoudig: bij het lopen op blote voeten vindt er een uitwisseling van energie plaats met de aarde. Ons lichaam is net als de aarde elektrisch geladen. Door te aarden verbinden we ons met de energie van de aarde. Door op blote voeten te lopen worden ongewenste elektronen die stress en vermoeidheid veroorzaken vrijgegeven en heilzame energie opgeladen.

Volgens Chevalier et al. 2012 is het aardoppervlak een universeel beschikbare, verrassend heilzame, maar toch over het hoofd geziene wereldwijde hulpbron voor het behoud van de gezondheid, ziektepreventie en klinische therapie.


Aarden in de praktijk – hoe lang moet je op blote voeten lopen?

Na slechts 80 minuten blootsvoets lopen is er een betere zuurstoftoevoer door het hele lichaam en wordt de stofwisseling gestimuleerd. Tegelijkertijd zorgt de energie-uitwisseling tijdens het aarden ervoor dat pijn en ontstekingen worden verlicht. Het hele lichaam voelt energiek. Het is dan ook geen verrassing dat wij het lopen op blote voeten op natuurlijke grond zo prettig vinden.
Er is geen algemeen antwoord op de vraag hoe vaak je moet aarden om de positieve effecten te voelen. Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren. Als je eenmaal bewust de voordelen van het aarden op je eigen lichaam hebt ervaren, weet je het beste wanneer je de helende energie van de aarde weer nodig hebt.

Het is overigens niet absoluut noodzakelijk om altijd op blote voeten te lopen. Aarden kan ook comfortabel in een tuinstoel, door simpelweg je blote voeten op de natuurlijke grond te zetten en een boek te lezen.

Voor een beter effect kun je met je hele lichaam op het gras gaan liggen of oefeningen doen zoals yoga, qi gong of tai chi.


Gezondheidsvoordelen van aarden tijdens de slaap

Studies tonen aan dat de verbinding met de aarde ook tijdens de slaap aanzienlijke positieve effecten op het lichaam heeft. Dit kan eenvoudig gerealiseerd worden door middel van speciale geleidende matrassen of toppers.

Sokal & Sokal 2011 concludeerden in hun studie dat het aarden van het menselijk organisme tijdens de slaap leidt tot een verlaging van de serumconcentraties van ijzer, geïoniseerd calcium en anorganisch fosfor, evenals een afname van de renale uitscheiding van calcium en fosfor. Verder heeft aarden tijdens de slaapperiode een positief effect op de vorming van thyroxine, een hormoon dat belangrijk is voor de schildklier.

Ook bij patiënten met diabetes werd tijdens het ononderbroken aarden tijdens de slaap een verlaging van hun bloedsuikerspiegel waargenomen.
Uit verder onderzoek blijkt dat aarden ook een enorme impact heeft op het stresslevel. Via verschillende meetmethoden werd vastgesteld dat de geaarde patiënten aanzienlijk betere waarden hadden dan die in de controlegroep (Chevalier et al. 2012).
Uit veel ervaringsberichten en studies blijkt duidelijk dat de energieën van het aardoppervlak een positief effect hebben op onze gezondheid. Het is dus belangrijk om weer verbinding te maken met deze energieën. Dit kan eenvoudig worden bereikt door regelmatig op blote voeten te lopen.


Oefenen met blootsvoets lopen – Onze ZAQQ barefootschoenen helpen je daarbij

De voet is van nature gemaakt om op blote voeten te lopen. We hebben geen moderne schoenen nodig die schokken opvangen en een veel te dikke zool met hak hebben. Integendeel, ze ontkoppelen ons van het aardoppervlak en zijn energieën.
Helaas zijn we tegenwoordig niet meer gewend om op blote voeten te lopen en kunnen we vaak zelfs niet langer dan 10 minuten zonder schoenen bewegen, omdat er al na korte tijd spierspanning of zelfs pijn optreedt. Mensen die al jaren uitsluitend op moderne schoenen lopen, moeten eraan wennen. Er moeten spieren ontwikkeld worden en de ligamenten en pezen moeten weer soepeler worden.
Een andere manier om ook met schoenen het blootsvoets lopen te oefenen zijn barefootschoenen. Ze zorgen ervoor dat je voeten natuurlijk kunnen bewegen. Onze ZAQQ barefootschoenen zijn allemaal ontworpen met een bijzonder dunne en zeer flexibele zool, zodat je voet natuurlijk kan afrollen. Ze zijn ook zo ontworpen dat je voet voldoende ruimte heeft om vrij te bewegen. Misschien vind je barefootschoenen in eerste instantie te breed, maar na een tijdje zul je merken dat je voet deze ruimte nodig heeft omdat hij tijdens het natuurlijk lopen spieren opbouwt die nodig zijn om veilig en stabiel te lopen.


Bronnen:
Gaétan Chevalier, Stephen T. Sinatra, James L. Oschman, Karol Sokal, Pawel Sokal 2012: Earthing: Health Implications of Reconnecting the Human Body to the Earth’s Surface Electrons, J Environ Public Health. 2012: 291541.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3265077/#B10

Karol Sokal, Pawel Sokal 2011: Earthing the Human Body Influences Physiologic Processes, J Altern Complement Med. 2011 Apr; 17(4): 301–308.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3154031/

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 3