Nordic walking met barefootschoenen

Nordic Walking mit Barfußschuhen

Nordic walking behoort sinds lange tijd tot een van de meest populaire sporten. Veel schoenenfabrikanten hebben zich op deze trend gestort en bieden speciale wandelschoenen aan. Maar heb je echt speciale schoenen nodig of kun je nordic walking ook op blote voeten of met barefootschoenen doen? In dit artikel gaan we dieper op dit onderwerp in en laten we je onze ZAQQ barefootschoenen zien die perfect zijn voor de training. 

De oorsprong van nordic walking 

In de jaren dertig trainden langlaufers het lopen met stokken tijdens de sneeuwvrije maanden van het jaar om in vorm te blijven en zich voor te bereiden op het volgende skiseizoen. Pas in de jaren zeventig noemde een Finse langlaufcoach deze sneeuwvrije trainingsmethode Nordic Walking. 

De doorbraak voor deze sport kwam echter pas in de jaren negentig toen een fabrikant van sportartikelen de eerste speciale nordic walking-stokken op de markt bracht. Met de juiste marketingcampagnes kreeg deze sport steeds meer aandacht en is nu een van de meest populaire activiteiten. En dat is niet zo gek, want nordic walking is gewoonweg goed voor lichaam en geest.

Voordelen van nordic walking 

Nordic walking is niet voor niets een van de meest populaire sporten: het kan vrijwel overal worden beoefend. Het enige wat je nodig hebt zijn je stokken en je kunt beginnen te lopen. Er zijn geen excuses meer, want je kunt wandelen op asfalt, in het park, in het bos of zelfs op het strand. Nordic walking is een stuk vriendelijker voor de gewrichten dan joggen en traint niet alleen de beenspieren, maar ook de arm- en rugspieren als je de stokken correct gebruikt. Door de trainingsintensiteit individueel aan te passen, kan deze sport op elke leeftijd worden beoefend: alleen, met z’n tweeën of zelfs in een groep. 

Naast het versterken van de spieren kan nordic walking nog vele andere positieve effecten op het lichaam hebben: 

  • Verbetering van het uithoudingsvermogen en de weerstand
  • Versterking van het immuunsysteem
  • Stressvermindering
  • Verlichting van spanning in de nek, schouders en wervelkolom
  • Stimulatie van de vetstofwisseling
  • Verbetering van de zuurstoftoevoer in het lichaam

 

Nu is het de vraag of je speciale schoenen nodig hebt of dat nordic walking ook op blote voeten beoefend kan worden.

 

Nordic walking beoefenen op blote voeten

Als je je favoriete sport op blote voeten wilt beoefenen, zou je al eerder moeten hebben getraind in blootsvoets lopen. Door de hele tijd schoenen te dragen, moet de voet er stap voor stap aan wennen. Hierbij is het niet alleen de huid die elke prikkel in eerste instantie als pijn ervaart, maar ook de spieren en pezen die zich moeten aanpassen aan het blootsvoets lopen. 

Bij moderne schoenen met dempende zolen, die meestal veel te dik en inflexibel zijn, kan de voet niet goed afwikkelen. Het bij nordic walking zo belangrijke actieve voetenwerk wordt bij conventionele schoenen daardoor veel moeilijker gemaakt. Door een hielverhoging, die vrijwel iedere conventionele schoen heeft, komt de voet bij het lopen hard op de hiel neer en moet daarom ondersteund worden door de dempende eigenschappen van de schoen. 

Bij het lopen op blote voeten zorgt de natuurlijke beweging en het afrollen van de voet voor demping. Veel mensen zijn echter vergeten hoe ze natuurlijk moeten lopen. Bij de overstap van modern schoeisel naar blootsvoets lopen moeten eerst de voetspieren versterkt worden. Hoe je dat op de juiste manier doet, lees je hier in ons magazine:

https://www.zaqq.de/magazin/barfuss-laufen/barfusslaufen-die-technik-kurz-erklaert/

 

Ondanks de voordelen is radicaal blootsvoets lopen voor velen geen optie omdat ten eerste je voeten helemaal niet beschermd zijn (bijvoorbeeld tegen gebroken glas) en ten tweede de sociale norm het voor velen verbiedt. Als je op zoek bent naar een gulden middenweg, zullen de voordelen van onze ZAQQ barefootschoenen je absoluut overtuigen. 

 

Nordic walking met ZAQQ barefootschoenen 

Bij nordic walking draait alles om een goede en precieze techniek. Actief voetenwerk, dat wil zeggen afrollen, is bijzonder belangrijk in deze sport. Om een hogere loopsnelheid te bereiken, wordt de voet na het afrollen krachtig vanuit de bal van de voet en de tenen weggeduwd. Het actieve voetenwerk wordt ondersteund en gecoördineerd met de stokken. 

Onze ZAQQ barefootschoenen zijn zogenaamde minimalistische schoenen. Ze bieden je voeten maximale bewegingsvrijheid dankzij voldoende ruimte bij de tenen en een bijzonder dunne en flexibele zool. ZAQQ barefootschoenen zijn superlicht en beschermen je voeten tijdens het nordic walken tegen scherven, stenen, vuil en vocht. Tegelijkertijd kun je je voet optimaal afwikkelen en voel je de ondergrond bij elke stap, zodat je je hele beweging daarop kunt afstemmen. 

Als je nordic walking al op conventionele trainingsschoenen hebt beoefend, zul je bij onze barefootschoenen meteen merken dat het actieve voetenwerk door de dunne en zeer flexibele zool veel gemakkelijker en efficiënter is. De spieren worden echter ook veel intensiever gebruikt. Als deze nog niet ontwikkeld zijn en je doelen te ambitieus zijn, kan dit leiden tot overbelasting.

Net als in alle andere delen van het lichaam moeten je spieren langzaam aan de belasting wennen. Je zult al snel merken dat door regelmatig barefootschoenen te dragen, je voetspieren sterker worden en je weer een natuurlijke en vooral gewrichtsvriendelijke manier van lopen ontwikkelt.

 

Welke barefootschoenen zijn het beste voor nordic walking?

Kort samengevat kun je nordic walking beoefenen in al onze ZAQQ barefootschoenen, omdat ze allemaal over deze eigenschappen beschikken: 

  • dunne, zeer flexibele zool
  • voldoende ruimte voor je tenen 

 

Uiteindelijk komt het allemaal neer op je persoonlijke voorkeuren qua materiaal en design. Omdat veel mensen de voorkeur geven aan een bijzonder lichte en ademende sportschoen, hebben we onze barefootschoenen ingedeeld in verschillende categorieën. Onder onze ZAQQ hardloopschoenen vind je alle modellen die door hun materiaal en design perfect zijn voor alle sportieve activiteiten. 

 

Kijk meteen zelf naar je favoriete barefootschoen voor je volgende trainingssessie. 

>>Barefoothardloopschoenen voor dames (klik hier!)<<

>>Barefootschoenen voor heren (klik hier!)<<

 

Wij wensen je veel plezier en nog meer succes bij je volgende nordic walking-training.

Je ZAQQ team

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 3