Barefoot running – De techniek kort uitgelegd

Barfußlaufen – Die Technik kurz erklärt

Wie zich bezighoudt met de techniek van het blootsvoets lopen, begrijpt al snel waarom schoenen met dikke zolen, hoge hakken en een te smalle snit niet goed zijn voor je gezondheid en waarom je beter kunt overstappen op blotevoetenschoenen.

Om de voordelen van blootsvoetsschoenen te herkennen, willen we u kort de basisprincipes van blootsvoets lopen uitleggen.

Basisprincipes van blootsvoets lopen

Op blote voeten lopen klinkt misschien als een nieuwe trend, maar verre van dat. Het is eerder een terugkeer naar natuurlijk hardlopen.

Stabiliteit en veiligheid staan ​​centraal bij het natuurlijke looppatroon, ongeacht de loopsnelheid, de ondergrond of de weersomstandigheden. Bij het blootsvoets lopen hebben we alle voorwaarden voor een veilige en gewrichtsvriendelijke wandeling door de anatomie van de voet en de zenuwbanen die daar lopen. De natuur heeft ons hiervoor alles gegeven wat we nodig hebben.

Door op blote voeten te lopen, worden belangrijke spiergroepen getraind, terwijl uw rug wordt versterkt en de bloedsomloop wordt bevorderd. Bovendien stelt blootsvoets lopen ons in staat om elektronen op te nemen, die we in voldoende hoeveelheden nodig hebben voor een sterk immuunsysteem. Over het laatste onderwerp leest u meer onder de trefwoorden Aarding of Aarding.

Kortom, als u op blote voeten loopt, kunt u met name de volgende drie aspecten benadrukken:

De intrinsieke feedback via zenuwen

De voetzool heeft de hoogste concentratie zenuwuiteinden. Bij het lopen op blote voeten kunnen bewegingssequenties worden waargenomen en gereguleerd.

Verschillende oppervlakken van glad, zacht, warm, koud tot oneffen of stekelig worden perfect gevoeld bij het lopen op blote voeten en doorgegeven via de zenuwbanen. De volgorde van bewegingen wordt intuïtief aangepast om altijd veilig en stabiel te lopen en gevaar af te wenden.

Bewegingscontrole over de grote teen

De menselijke voet is ongelooflijk complex van structuur. Het bestaat uit 36 ​​botten, 33 gewrichten en meer dan 20 spieren. In zijn natuurlijke vorm heeft de voet een V-vorm, hij spreidt zich aan de voorkant wijd uit omdat de tenen niet dicht bij elkaar staan.

natuurlijke V-vorm voet

Vooral de grote teen is belangrijk bij het lopen. Het zorgt voor balans bij het lopen op blote voeten, regelt bewegingen en zorgt voor stabiliteit. Je kunt op het eerste gezicht zien dat de grote teen een centrale rol speelt, omdat hij aanzienlijk groter is dan alle andere. In zijn natuurlijke vorm is het bijzonder sterk en steekt het iets uit aan de buitenkant. Alleen zo kan de grote teen zijn beoogde taken perfect uitvoeren.

Studies tonen aan dat de voeten van mensen die veel op blote voeten lopen niet alleen een natuurlijke V-vorm hebben, maar ook beduidend breder zijn dan die van mensen die constant in te krappe schoenen rondlopen. Dit laat op indrukwekkende wijze zien dat de voet van blootsvoetslopers zijn natuurlijke anatomische vorm heeft behouden en duidelijk sterkere spieren heeft.

Natuurlijke schokabsorptie via spieren en pezen

Bij het lopen op blote voeten zorgt de anatomie van de voet voor een natuurlijke schokdemping. Schokabsorberende schoenen zijn absoluut niet nodig.

De voetboog werkt als een veer tijdens beweging, hij kan uitzetten en samentrekken om schokken op te vangen. Het zogenaamde ankerliermechanisme zorgt voor het strekken van de langsboog en de stabilisatie van de voet bij het lopen, rennen en springen.

Bovendien heeft de natuur ons een klein vetkussentje op de hiel gegeven, dat zorgt voor extra schokabsorptie bij het op de voet stappen.

Als je dit weet, wil je waarschijnlijk meteen je schoenen uitdoen en op blote voeten verder lopen. Misschien voelt u na korte tijd pijn in uw spieren, pezen en gewrichten.

Door jarenlang veel te krappe schoenen te dragen, zijn we onze natuurlijke beweging tijdens het hardlopen vergeten. De spieren zijn verschrompeld en het afrollen lijkt in het begin nogal onhandig. We moeten geleidelijk wennen aan blootsvoets lopen en, idealiter, speciale oefeningen doen om opnieuw te leren lopen op natuurlijke wijze zonder schoenen.

Problemen veroorzaakt door conventioneel schoeisel

Schoenen worden nu beschouwd als een belangrijk modeaccessoire. Voor veel dragers is uiterlijk belangrijker dan gezondheid. De laatste vorm van de schoenen is meestal veel te smal en de meeste modellen zijn aan de voorkant veel te puntig. Door de jaren heen zijn onze voeten eraan gewend geraakt om in de schoen geperst te worden. Veel mensen realiseren zich niet eens dat dit de natuurlijke vorm van de voet verandert.

Wie de basisprincipes van het blootsvoets lopen eigen heeft gemaakt, zal snel begrijpen waarom blootsvoets lopen zo gezond is en waarom door modern schoeisel met dikke zolen, dempende eigenschappen en een veel te smalle snit gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.

Anatomie-voeten-in-de-schoen

Het dragen van dergelijke schoenen verandert de anatomie van de voet en het contact tussen de zenuwbanen en de grond gaat verloren. Als gevolg hiervan atrofiëren de voetspieren en gaat de intrinsieke feedback volledig verloren. Het hele looppatroon verandert door het ontbreken van voetspieren en het verlies van informatie die we via de zenuwbanen waarnemen.

Moderne schoenen met al hun eigenschappen leiden ertoe dat we de verkeerde loopstijl ontwikkelen. De treden zijn groter en hij rolt niet meer goed uit. De voet is permanent vernauwd en de belangrijke voetspieren atrofiëren. De gevolgen zijn verschillende anatomische veranderingen zoals gevallen bogen, spreidvoet en platvoet of zelfs hallux valgus.

Als de voet van natuurlijke vorm verandert, heeft dat ook gevolgen voor het hele lichaam. Lopen zonder je gebruikelijke schoenen voelt onstabiel en gewoon niet goed, ook al is het de meest natuurlijke vorm van voortbewegen. Het is niet ongebruikelijk dat de oorzaken van rugpijn, knie- en heupgewrichtsproblemen of hernia's in de voet worden gevonden.

Helaas neemt de kans op blessures tijdens het sporten ook toe als de voet, met al zijn prachtige eigenschappen, niet meer goed werkt door het ontbreken van spieren en zwakke banden en pezen.

Het allerbeste voor een gezonde anatomie zou zijn om de hele tijd op blote voeten te lopen. Aangezien dit in onze moderne samenleving niet altijd mogelijk is, dient men te vertrouwen op schoeisel dat ervoor zorgt dat de natuurlijke beweging en het contact met de grond behouden blijven. Met ZAQQ-schoenen op blote voeten kunt u precies dat bereiken.

ZAQQ-schoenen op blote voeten ondersteunen het natuurlijke looppatroon

Blote voeten schoenen anatomie voet

Barefoot-schoenen ondersteunen intrinsieke feedback

De zool van onze ZAQQ-barefootschoenen is zo dun en flexibel dat impulsen worden doorgegeven aan je zenuwen. De intrinsieke feedback wordt ondanks de schoen doorgegeven en zorgt ervoor dat je je bewegingen intuïtief kunt aanpassen zoals op blote voeten lopen.

Schoenen op blote voeten zorgen voor bewegingscontrole over de grote teen

ZAQQ-schoenen op blote voeten hebben een brede neus. Hierdoor kan je voet bewegen in de natuurlijke anatomie van de schoen. De tenen hebben genoeg ruimte om uit te waaieren in de V-vorm en de grote teen kan gemakkelijk bewegingen balanceren en stabiliseren, precies zoals de natuur het bedoeld heeft.

Behoud en opbouw van spieren als natuurlijke schokdemper

Als je sterke spieren en pezen hebt, heb je geen schoenen met schokdemping nodig. Schokabsorptie is inherent aan elk gezond mens. Voorwaarde hiervoor is het natuurlijke looppatroon om de spieren en pezen permanent te belasten.

In ZAQQ-schoenen op blote voeten heeft je voet voldoende ruimte en kan hij dankzij de dunne, zeer flexibele zool rollen en bewegen zoals de natuur het bedoeld heeft. Hierdoor train je bij elke stap je voetspieren en belast je pezen en banden op een natuurlijke manier.

Natuurlijk hebben onze dunne en flexibele blotevoetenzolen geen flex. Net als bij blootsvoets lopen, is er bij onze blotevoetenschoenen geen hoogteverschil van de hiel tot de bal van je voet.

Schakel over op schoenen op blote voeten

Als je na jarenlang conventioneel schoeisel op blote voeten gaat lopen, moeten je spieren en pezen eerst wennen aan de nieuwe belasting. Misschien krijg je spierpijn, misschien zelfs lichte gewrichts- of rugklachten. Zoals bij elke andere training, moeten uw voetspieren langzaam worden opgebouwd en wennen aan de nieuwe belasting.

Maak niet de fout om te veel te willen. Zorg ervoor dat u uw lichaam de tijd geeft om zich aan te passen aan de nieuwe eisen. Uw voetspieren met de bijbehorende pezen en banden zijn waarschijnlijk al jaren niet goed gebruikt en daardoor geatrofieerd.

Het is het beste om zo vaak mogelijk op blote voeten te lopen om spieren op te bouwen. De gemakkelijkste manier om dit te doen is op een zachte weide of op het strand. Later kun je terrein aan dat meer van je voeten vraagt.

Als u wilt overstappen op schoenen op blote voeten, maar uw voetspieren nog niet hebt getraind, is het raadzaam om ze in het begin slechts een paar uur te dragen en de belasting van dag tot dag te verhogen. Zo kunnen pezen en banden aan de belasting wennen en kunnen de voetspieren zich langzaam opbouwen. Alleen met sterke spieren en stabiele ligamenten en pezen kunt u een natuurlijk en gewrichtsontziend looppatroon ontwikkelen.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 3