Blootsvoets lopen – de techniek kort uitgelegd

Barfußlaufen – Die Technik kurz erklärt

Iedereen die bekend is met de techniek van het blootsvoets lopen zal snel begrijpen waarom schoenen met dikke zolen, hoge hakken en een smalle snit niet goed zijn voor de gezondheid en waarom het beter is om over te stappen op barefootschoenen.
Om de voordelen van barefootschoenen te herkennen, willen we je hier kort de basisprincipes van het blootsvoets lopen uitleggen.



De basisprincipes van blootsvoets lopen

Blootsvoets lopen klinkt misschien als een nieuwe trend, maar dat is het allerminst. Het is eerder een terugkeer naar natuurlijk lopen.

Bij een natuurlijk looppatroon staan stabiliteit en veiligheid centraal, ongeacht de hardloopsnelheid, ondergrond of weersomstandigheden. Bij het lopen op blote voeten bieden de anatomie van de voet en de zenuwbanen die er doorheen lopen ons alle noodzakelijke voorwaarden voor een veilige en gewrichtsvriendelijke manier van lopen. De natuur heeft ons alles gegeven wat we hiervoor nodig hebben.
Lopen op blote voeten traint belangrijke spiergroepen, versterkt de rug en bevordert de bloedcirculatie. Bovendien kunnen we door blootsvoets te lopen elektronen opnemen, die we in voldoende mate nodig hebben voor een sterk immuunsysteem. Voor meer informatie over dit onderwerp kun je kijken onder het trefwoord Gronden of Aarden.
In principe kunnen de volgende drie aspecten van blootsvoets lopen worden benoemd:

Intrinsieke feedback via zenuwen

De voetzool heeft de hoogste concentratie zenuwuiteinden. Bij het lopen op blote voeten kunnen via deze zenuwen bewegingssequenties worden waargenomen en gereguleerd.
Verschillende ondergronden, van glad, zacht, warm en koud tot oneffen of hobbelig, worden perfect waargenomen bij het lopen op blote voeten en doorgegeven via de zenuwbanen. De volgorde van de bewegingen wordt intuïtief aangepast om altijd veilig en stabiel te kunnen lopen en gevaar af te wenden.

Bewegingscontrole via de grote teen

De menselijke voet heeft een ongelooflijk complexe structuur. Hij bestaat uit 36 botten, 33 gewrichten en meer dan 20 spieren. In zijn natuurlijke vorm heeft de voet een V-vorm en staat hij aan de voorkant wijd uit elkaar, omdat de tenen niet strak op elkaar zijn gepakt.

natuerliche-V-Form-Fuss

Vooral de grote teen is belangrijk bij het lopen. Hij zorgt bij het blootsvoets lopen voor balans, controleert de beweging en zorgt voor stabiliteit. Dat de grote teen een centrale rol speelt, is al bij de eerste aanblik duidelijk, want hij is aanzienlijk groter dan alle andere tenen. In zijn natuurlijke vorm is hij bijzonder sterk en steekt hij iets naar buiten uit. Alleen zo kan de grote teen zijn bedoelde taken perfect uitvoeren.
Uit onderzoek blijkt dat de voeten van mensen die veel op blote voeten lopen niet alleen een natuurlijke V-vorm hebben, maar ook aanzienlijk breder zijn dan die van mensen die voortdurend te strakke schoenen dragen. Hieruit blijkt op indrukwekkende wijze dat de voeten van barefootlopers hun natuurlijke anatomische vorm hebben behouden en aanzienlijk sterkere spieren hebben.

Natuurlijke schokdemping via spieren en pezen

Bij het lopen op blote voeten zorgt de anatomie van de voet voor een natuurlijke schokdemping. Schokabsorberende schoenen zijn absoluut overbodig.
De voetboog gedraagt zich tijdens het bewegen als een veer en kan uitzetten en samentrekken om schokken te absorberen. Het zogenaamde ankerliermechanisme zorgt ervoor dat de longitudinale boog de voet strekt en stabiliseert tijdens het lopen, rennen en springen.
Daarnaast heeft de natuur ons een klein vetkussen aan de hiel gegeven, dat zorgt voor extra demping bij het neerkomen.
Met deze kennis wil je waarschijnlijk meteen je schoenen uitdoen en op blote voeten verder lopen. Misschien voel je al snel pijn in je spieren, pezen en gewrichten.
Door jarenlang veel te strakke schoenen te dragen, hebben we onze natuurlijke manier van lopen verleerd. De spieren zijn verzwakt en ook de afrollende beweging lijkt in het begin wat lastig te zijn. We moeten langzaam wennen aan het lopen op blote voeten en idealiter speciale oefeningen doen om het natuurlijke lopen zonder schoenen opnieuw te leren.


Problemen veroorzaakt door conventioneel schoeisel

Schoenen worden tegenwoordig beschouwd als een belangrijk modeaccessoire. Voor veel dragers is uiterlijk belangrijker dan gezondheid. De leestvorm van de schoenen is meestal veel te smal en de meeste modellen zijn aan de voorkant veel te spits. Door de jaren heen zijn onze voeten eraan gewend geraakt om in de schoen geperst te worden. Veel mensen beseffen niet eens dat dit de natuurlijke vorm van hun voeten verandert.
Iedereen die zich de basisprincipes van hardlopen op blote voeten eigen heeft gemaakt, zal snel begrijpen waarom hardlopen op blote voeten zo gezond is en waarom modern schoeisel met dikke zolen, dempende eigenschappen en een veel te strakke pasvorm gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Anatomie-Fuesse-im-Schuh

Door het dragen van dergelijke schoenen verandert de anatomie van de voet en verliezen de zenuwbanen het contact met de grond. Als gevolg hiervan verzwakken de voetspieren en gaat de intrinsieke feedback volledig verloren. Het hele looppatroon verandert door het ontbreken van de voetspieren en het verlies van informatie die we via de zenuwbanen waarnemen. Moderne schoenen, met al hun kenmerken, zorgen ervoor dat we een verkeerde loopstijl ontwikkelen. Onze stappen worden groter en we rollen niet meer goed af. De voet is voortdurend bekneld en de belangrijke voetspieren verzwakken. Dit leidt tot verschillende anatomische veranderingen zoals platvoeten, spreidvoeten, doorgezakte voeten of zelfs hallux valgus.

Als de natuurlijke vorm van de voet verandert, heeft dit ook gevolgen voor het hele lichaam. Lopen zonder je gebruikelijke schoeisel voelt instabiel en gewoon niet goed, ook al is het de meest natuurlijke vorm van voortbewegen. Niet zelden liggen de oorzaken van rugpijn, knie- en heupklachten of hernia’s in de voet.
Helaas neemt de kans op blessures tijdens het sporten ook toe als de voet, met al zijn geweldige eigenschappen, niet meer goed werkt door het ontbreken van spieren en zwakke gewrichtsbanden en pezen.

Het allerbeste voor een gezonde anatomie zou zijn om altijd op blote voeten te lopen. Omdat dit in onze moderne samenleving niet altijd mogelijk is, moet je kiezen voor schoenen die ervoor zorgen dat het natuurlijke bewegingsverloop en grondcontact behouden blijven. Met ZAQQ barefootschoenen kun je precies dat bereiken.



ZAQQ barefootschoenen ondersteunen het natuurlijke looppatroon

Barfussschuhe-Anatomie-Fuss

Barefootschoenen ondersteunen intrinsieke feedback
De zool van onze ZAQQ barefootschoenen is zo dun en flexibel dat impulsen worden doorgegeven aan je zenuwbanen. De intrinsieke feedback wordt ondanks de schoen doorgegeven en zorgt ervoor dat je je bewegingspatronen intuïtief kunt aanpassen, net zoals je zou doen als je op blote voeten loopt.

Barefootschoenen maken bewegingscontrole via de grote teen mogelijk
ZAQQ barefootschoenen hebben een wijde tenenbox. Hierdoor kan je voet in de schoen bewegen in zijn natuurlijke anatomie. De tenen hebben genoeg ruimte om zich in een V-vorm uit te spreiden en de grote teen kan bewegingen gemakkelijk balanceren en stabiliseren, precies zoals de natuur het bedoeld heeft.

Behoud en opbouw van spieren als natuurlijke schokdemper
Als je sterke spieren en pezen hebt, heb je geen schoenen met schokdemping nodig. De schokdemping is van nature aanwezig bij elke gezonde persoon. De vereiste hiervoor is een natuurlijke manier van lopen, zodat de spieren en pezen voortdurend worden belast.
In ZAQQ barefootschoenen heeft je voet voldoende ruimte en kan hij afrollen en bewegen zoals de natuur het bedoeld heeft dankzij de dunne, zeer flexibele zool. Hierdoor train je bij elke stap je voetspieren en belast je je pezen en gewrichtsbanden op een natuurlijke manier.
Het spreekt voor zich dat onze dunne en flexibele barefootzolen geen ondersteuning van de voetboog hebben. Net als bij het lopen op blote voeten is er bij onze barefootschoenen geen hoogteverschil van de hak tot de bal van de voet.


Overstappen op barefootschoenen

Als je op blote voeten gaat lopen na jaren conventioneel schoeisel te hebben gedragen, moeten je spieren en pezen eerst wennen aan de nieuwe belasting. Je kunt last krijgen van spierpijn of zelfs lichte gewrichts- of rugpijn. Net als bij elke andere training moeten je voetspieren langzaam opbouwen en wennen aan de nieuwe belasting.

Maak niet de fout om te veel te willen doen. Geef je lichaam de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe behoeften. Je voetspieren en de bijbehorende pezen en gewrichtsbanden zijn waarschijnlijk jarenlang niet goed gebruikt en daardoor verzwakt.

Het beste is om zo vaak mogelijk zonder schoenen te lopen om je spieren op te bouwen. De makkelijkste manier om dit te doen is op een zachte weide of op het strand. Later kun je terreinen aanpakken die meer van je voeten vragen.

Als je wilt overstappen op barefootschoenen maar je voetspieren nog niet hebt getraind, is het aan te raden om ze in het begin maar een paar uur te dragen en de belasting van dag tot dag op te voeren. Zo kunnen de pezen en gewrichtsbanden wennen aan de belasting en kunnen de voetspieren zich langzaam opbouwen Alleen met sterke spieren en stabiele gewrichtsbanden en pezen ontwikkel je een natuurlijk en gewrichtsvriendelijke manier van lopen.

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 3