Op blote voeten hardlopen of hardlopen op barefootschoenen?

Barfuß-Running oder Running in Barfußschuhen?

Hardlopen op blote voeten klinkt in eerste instantie misschien gek en wordt vaak geassocieerd met hippies en vrijdenkers. Maar bijna niemand denkt eraan dat we met blote voeten zijn geboren. Voordat moderne hightech schoenen werden uitgevonden, liepen, renden en sprongen we op blote voeten of met geïmproviseerde minimalistische schoenen.

Waarom überhaupt op blote voeten hardlopen?

Velen beginnen met hardlopen op blote voeten omdat ze tijdens het hardlopen steeds ernstigere problemen in hun gewrichten ervaren. Vaak leiden artsbezoeken, zelfs bij specialisten, tot weinig verbetering. Een spuit om de pijn te verlichten en het advies om te stoppen met hardlopen om de gewrichten te ontzien, zijn gebruikelijke benaderingen. Voor sporters die hardlopen als een vorm van ontspanning nodig hebben, kan dat behoorlijk frustrerend zijn.

De vraag is waarom de menselijke soort in de loop van zijn leven zulke gewrichtsproblemen ontwikkelt, die in de dierenwereld helemaal niet voorkomen. Wat doen we anders of zelfs verkeerd? Heel eenvoudig: we dragen schoenen die onze natuurlijke bewegingspatronen veranderen.

 

Hardloopschoenen kunnen gewrichtsproblemen veroorzaken

Moderne hardloopschoenen zijn ontworpen met een iets hoger hielgedeelte en hebben een goede demping. Bij de meeste hardlopers zorgt dit ervoor dat ze op de hiel van de voet landen, waardoor de stappen over het algemeen aanzienlijk langer worden. De harde landing van de voet via de hiel veroorzaakt een sterke schokgolf die door het hele lichaam gaat en uiteindelijk in de gewrichten te voelen is. De sterke dempende eigenschappen van hardloopschoenen vangen de impact weliswaar enigszins op, maar de gewrichten worden nog steeds bij elke stap belast.

 

Wat gebeurt er als je op blote voeten hardloopt?

Bij hardlopen op blote voeten wordt de beweging intuïtief aangepast. Na de eerste stappen, die vaak nog op de gebruikelijke manier worden gezet, wordt de beweging snel aangepast. Het landen op de hiel is veel te hard en veroorzaakt een schok door het hele lichaam. Zonder erbij na te denken wordt de stap aangepast om een onaangename, harde landing van de voet te voorkomen. Geheel automatisch wordt de voet meer op de bal van de voet geplaatst om de stap te dempen. Hierdoor worden de stappen aanzienlijk korter dan wanneer je hardloopschoenen draagt.

Helaas onderbreken we tegenwoordig al bij jonge kinderen de ontwikkeling van de spieren in de voeten door ze schoenen aan te trekken. Als je op blote voeten rent, wordt je hele voet actief. Hierdoor bouw je spieren op en worden je voeten veel groter en breder. Waar spieren nodig zijn en regelmatig worden getraind, ontwikkelen ze zich ook.

Naast de spiergroei in het voetgebied heb je nog een positief effect dankzij de talrijke zenuwbanen die in de voet eindigen. De sensoren in je voeten nemen de impulsen van de grond waar en sturen deze door naar je hersenen. In het begin kan dit ongewoon of misschien zelfs een beetje overweldigend zijn. Uiteindelijk is de zogenaamde sensorische feedback echter uiterst belangrijk omdat deze ons beschermt tegen blessures. De beweging wordt razendsnel intuïtief aangepast wanneer de ondergrond prikkelig, glad, zanderig of rotsachtig wordt. De interactie tussen sensorische feedback en sterke spieren en ligamenten zorgt ervoor dat elke loop absoluut stabiel en veilig is.

Dieren in het wild kunnen razendsnel wegvluchten wanneer ze zich bedreigd voelen. Zelfs in de vluchtmodus is de beweging altijd veilig en gecontroleerd. Dit zou niet meer werken als je iets aan hun hoeven of poten zou binden, omdat zo de sensorische feedback volledig verloren gaat.

Hardloopschoenen op blote voeten

 

Overschakelen naar hardlopen op blote voeten

Zoals hierboven al vermeld, is het meestal zo dat bij het hardlopen op blote voeten de voet meer op de bal van de voet dan op de hiel landt. Hierdoor wordt de onaangename sterke schok vermeden die vaak tot pijn in de gewrichten leidt. Voor veel mensen is het echter niet alleen de voet die is veranderd door het voortdurende dragen van schoenen, maar het hele looppatroon. 

Bij de meeste mensen verloopt de overgang naar blootsvoets hardlopen na enige tijd van gewenning redelijk goed. Anderen klagen over pijn en keren terug naar hun traditionele sportschoenen. Als je pijn voelt in je gewrichten en ligamenten na het hardlopen, is dit altijd een indicatie van overbelasting. Dit kan twee oorzaken hebben:

  1. Je loopt op de juiste manier, maar je spieren, pezen en ligamenten zijn nog niet gewend aan hardlopen op blote voeten.
  2. Je loopstijl is niet optimaal en beschadigt daardoor je spieren, pezen en ligamenten.

Aangezien je waarschijnlijk moeilijk zelf kunt beoordelen of je een optimale loopstijl hebt, is het raadzaam om een barefootcoach te raadplegen. Deze zijn gespecialiseerd in het analyseren en corrigeren van je houding. Met de ondersteuning van een gespecialiseerde coach voor blootsvoets lopen of blootsvoets hardlopen weet je zeker dat je een gezonde en natuurlijke looptechniek ontwikkelt.

Barefoot hardloopschoen SQILL

 

Blootsvoets hardlopen met barefootschoenen

Barefootschoenen of minimalistische schoenen zijn de gulden middenweg tussen het dragen van speciale hardloopschoenen en natuurlijk hardlopen op blote voeten zonder schoenen. Onze ZAQQ barefootschoenen zijn ontworpen om je voetspieren optimaal te laten werken. Ons speciale ontwerp met een zeer flexibele zool en een brede snit zorgt voor een natuurlijke beweging ondanks het dragen van een schoen. Bovendien blijft de sensorische feedback vrijwel volledig behouden dankzij de extreem dunne barefootzool.

De voordelen van onze barefoothardloopschoenen liggen voor de hand. Je voeten zijn beschermd tegen kou en warmte en je hoeft niet bang te zijn dat je je verwondt aan scherpe stenen of scherven. Niettemin werken je voetspieren net als bij hardlopen op blote voeten en stuurt de sensorische feedback de impulsen door om de loopbeweging aan te passen aan de omstandigheden.

 

Welke ZAQQ barefootschoenen zijn geschikt voor joggen of hardlopen?

Over het algemeen kun je met al onze barefootschoenen ook hardlopen. Wij hebben echter barefootschoenen speciaal voor hardlopen ontwikkeld die van bijzonder ademende materialen zijn gemaakt. Vooral bij sportieve activiteiten is het belangrijk om barefootschoenen te dragen die goed geventileerd zijn en vocht snel naar buiten transporteren.
Onze ZAQQ barefoothardloopschoenen bieden je een ongelooflijk draagcomfort en helpen je bij het ontwikkelen van een natuurlijke loopstijl.


Feel free, feel ZAQQ!

 

 

 

>>Alle barefoothardloopschoenen voor dames hier!<<

 

>>Alle barefoothardloopschoenen voor heren hier!<<

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 3